...büyüyorum....

baby development

28 Şubat 2009 Cumartesi

tuvalet eğitimi...


Çocuklarda tuvalet eğitiminin, 20. aydan sonraya bırakılmasının, istem dışı idrar çıkarma olarak tanımlanan ve tıp dilinde ''Enürezis'' adı verilen hastalığa neden olduğu bildirildi.

Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Avcı, tuvalet eğitimine, çocukların gündüz en az bir saat süreyle kuru kalabildiği, idrarını çıkardığını sıkıntıları ile belli edebildiği 1. yaşın sona ermesinden sonra başlanması gerektiğini söyledi.

Tuvalet eğitiminde gündüz fazla sıkıntı yaşanmamasına rağmen asıl sorunun gece olduğuna dikkati çeken Avcı, bu sorunu ortadan kaldırmak için öncelikle çocuğun gece kaç saat arayla idrar çıkardığı belirlendikten sonra aralıklarla tuvalete kaldırılması gerektiğini anlattı.

Geç verilen tuvalet eğitimi kadar, yanlış verilen eğitimin de hastalıklara neden olabileceğini ifade eden Avcı, çocuğu korkutmanın, ''yakarım'', ''keserim'', ''döverim'' gibi yaklaşımların ise fayda yerine zarar verdiğini savundu.

''Çocukları, sabah kuru kalktıkları için ödüllendirmek tedaviyi olumlu yönde etkiler. Ancak, düşünülenin aksine, sevme ve okşama gibi duygusal içeriği olan ödüller, oyuncak gibi somut ödüllere göre daha etkili bulunmuştur. Çocuk, kalktığında ıslak ise bu durumla hiç ilgilenmemek ve onu utandırmamanın da olumlu sonuçlar verdiği görülmektedir.''

Avcı, çocukların 3-5 yaş arasında idrarını hem gece hem de gündüz tutacak biyolojik olgunluğa eriştiklerini, bu nedenle 5-6 yaş arasında ayda en az iki kez, 6 yaşından sonra ise yine ayda en az bir kez istem dışı idrar çıkaran çocukların tedavisinin ihmal edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Milliyet gazetesi.....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder